Var internetföretagare tillsammans med andra!

Det är många som drömmer om att ha ett eget företag och jobba hemifrån och genom de globala möjligheter som finns idag tack vare internet är det också många som kan starta en webbshop eller blogg. Det är faktiskt ganska enkelt att starta själva shoppen eller bloggen men att kunna få inkomst på den och sedan klara av att leva på den kan vara svårare. Men, med hårt arbete och smarta drag kan du lyckas. Ett problem med en webbshop eller en blogg är att, trots alla kunder och läsare, kan det bli lite ensamt.

Delta irl

Det underbara med att vara egenföretagare är måndag morgon, då du ser alla andra åka iväg till jobbet, medan du själv fortfarande står i morgonrocken och bara behöver ta kaffekoppen till datorn och börja jobba. Det finns dock en baksida: att umgås med arbetskamrater är oftast något trevligt. Det kan bli ensamt att bara umgås med sig själv i hemmet och efter ett tag kan inspirationen tryta. Att vara delaktig i ett sammanhang är viktigt för alla. Det betyder inte att man behöver uppleva sammanhanget varje dag, som tiokaffet på en arbetsplats med arbetskamrater, men att ha människor att utvecklas med, samarbeta med och kunna rådfråga emellanåt är viktigt för att vi ska må bra.

Om du jobbar hemifrån är det viktigt att följa med i branschen och att åka på de event och konferenser som dyker upp. Men jag har ju bara en webbshop som säljer shabby chic-klänningar, tänker du då och undrar vad du ska kunna bidra med. Svaret är: “dig själv”. Om du åker på en konferens kommer du träffa andra i liknande situation och du kommer att kunna bygga upp ett nätverk – människor som du kan dricka kaffe med via Skype en gång i veckan eller kanske rent av anordna egna event med. Om ni är tio företagare som har en varsin webbshop, kan ni besluta er för att hyra ett konferensrum Stockholm, träffa och stötta varandra. Ni kan också anlita en talare och bjuda in fler personer. Plötsligt har hemmaföretaget blivit en bro till omvärlden, ett företag som inte bara ger dig inkomst, utan också ett berikat socialt liv!

Arbetskamrater i egenföretaget

Ett annat tips är att hyra ett kontor på ett kontorshotell. Då får du arbetskamrater att fika med och ibland också samarbeta med. Den möjligheten finns både i större städer, men också ibland på mindre orter. Om det inte finns något kontorshotell i din stad, kan du kontakta en företagare som har ett ledigt rum i sitt företag och fråga om du får arbeta där.

Om du vill arbeta hemifrån kan det vara en hjälp att ibland faktiskt gå iväg till ett kafé och arbeta där – miljöombyte är alltid bra. Du kan också någon gång ta bilen eller bussen och åka iväg någonstans, till en grannstad eller vacker herrgård med restaurang och sedan sitta där och arbeta. När du känner att det blir sparlåga i engagemanget i företaget, är det viktigt att omgående göra ett miljöombyte – oftast kräver det inte så mycket för att åter kunna sitta framför datorn.