Bli en YouTube-stjärna

YouTube har verkligen slagit igenom brett på senare tid. Sajten där man förr ofta tittade på roliga klipp och söta kattungar har blivit något helt annat. Numer finns många så kallade YouTube-stjärnor som har sina egna kanaler och låter oss följa deras liv genom olika klipp på plattformen. I teorin kan faktiskt vem som helst bli YouTube-stjärna, även om det naturligtvis kräver talang och personlighet. Det enda man behöver för att börja är något att filma med. I den här texten ska vi ge några tips för hur man går tillväga för att bli en stjärna på YouTube.

Filma din vardag

De klipp som verkar gå bäst på YouTube ser ut att vara så kallad vloggar. En vlogg är helt enkelt en videodagbok där du får följa kanalens innehavare under en dag. Du kanske tror att du behöver göra massor av spektakulära saker för att folk ska vilja titta, men faktum är att en av våra största svenska YouTube-personligheter, Therese Lindgren, har social fobi och därför mest vistas i sitt hem. Hon är dock mycket personlig i sina klipp. För ett tag sedan kunde till exempel tittarna se YouTube-stjärnan filmas när hon opereras. Det verkar vara just det som är nyckeln till en framgångsrik YouTube-kanal – personligt och nära.

Så börjar du

Om du känner dig sugen på att börja filma för YouTube är det egentligen bara att sätta igång. Det går faktiskt bra att filma med sin mobilkamera i början, var bara noga med ljudet och köp gärna en extern mikrofon. Tänk också på att du inte kan vara bäst från start och ge dig själv tid. Det tar ett tag innan det känns naturligt att prata inför en kamera. Det är också bra om du lär dig redigera filmerna innan du laddar upp dem på YouTube, eftersom få orkar se långa klipp. Det finns massor av videos på just YouTube där du kan lära dig redigering.